Blog

Pisanje bloga o kuharskih receptih – primeri na treh spletnih straneh

pisanje blogaPisanje bloga o kuharskih receptih ima svoje prednosti in tudi slabosti. Predvsem je na spletu izredno veliko spletnih strani, kjer izkušeni kuharji in malo manj izkušeni pišejo svoje recepte. Konkurenca je velika, zato se moramo na bloganje o kuhanju dobro pripraviti. Tukaj bom raziskala tri spletne strani, kjer redno objavljam bloge o kuharskih receptih.

Na vseh treh straneh predstavljam nove recepte, blogi so pisani na različne ključne besede. Poiskala sem nekaj ključnih besed z velikim iskalnim volumnom in nekaj z malo manjšim. Ideje za kosilo, kaj za kosilo, jedi na žlico in tradicionalne slovenske jedi.

Pisanje bloga na ključno besedo ideje za kosilo

Ključna beseda ideje za kosilo ima v Sloveniji iskalni volumen 2400, na možnost pisanja bloga na to temo me je opozoril moj mentor za vsebinski marketing Matija Zajšek. Ko sem raziskala to ključno besedo, sem se odločila, da na spletni strani unisvet.si odprem stran “ideje za kosilo” in začnem pisati recepte. Najprej sem pregledala, katere dolgorepe ključne besede so zanimive na to temo in kaj ljudi dejansko zanima. Naredila sem kazalo, po katerem sem potem začela pisati vsebine.

Kazalo zajema naslednje ključne besede:

  • Juhe: mesne juhe, gobova juha, sladki krompir, kumare
  • Glavne jedi: glavne jedi z mesom, glavne jedi z rižem
  • Priloge in prikuhe: priloge k mesu
  • Solate: solate s svežo zelenjavo, solate malo drugače
  • Sladice: sladice z jagodičevjem, sladice z jabolki
  • Enolončnice: enolončnice in mineštre z bobom, jedi na žlico s fižolom

S tem ko sem pripravila okvirni načrt za blog o receptih, sem si pripravila teren za vsakodnevno pisanje. Glede na široko razvejano temo in imam neskončne možnosti za dodajanje receptov. Kljub visokemu iskalnemu volumnu, sem se s ključno besedo ideje za kosilo, najprej uvrstila na 10 mesto in kasneje zdrsnila na 20. Na to ključno besedo objavljam tudi na družbenih omrežjih, kjer je zanimanje prav tako veliko..

Kako je nastajal blog na ključno besedo kaj za kosilo?

kaj za kosiloČlanek na ključno besedo kaj za kosilo, sem napisala že pred leti na spletni strani futr.si. Ključna beseda ima iskalni volumen 2400 in moram priznati, da sem na ta članek kar malo pozabila. Ker občasno vse članke malo osvežim in pregledam kje so uvrščeni na Google, sem prišla do tega blog zapisa in ga našla na 15 mestu.

Odločila sem se, da bom glede na visoko uvrstitev in velik iskalni volumen, pričela v blog vnašati nove recepte. Ko sem članek pričela pisati, sem ga posvetila receptom o zdravi prehrani.

Opisala sem kako so gospodinje kuhale včasih in kakšen je bil odnos do zdrave hrane pri naših prednikih. Raziskala sem podobne ključne besede. Ljudje največ iščejo naslednje besedne zveze: Kaj za kosilo v nedeljo, kaj za kosilo na hitro, kaj za kosilo brez mesa, kaj za kosilo danes in podobno. Ugotovila sem, da lahko v članek vključim zelo velik razpon receptov.

Naredila sem kazalo in počasi pričela dodajati vsebine na naslednje ključne besede:

  • Juhe: Korenčkova juha s koprom
  • Jedi na žlico
  • Recepti z zelenjavo: zdravi recepti z zeljem, zeljna juha s krompirjem, zeljna solata
  • Lchf kosilo: Manj ogljikovih hidratov in več maščob
  • Ideje za kosilo s testeninami: testenine s tuno

Tako sem pričela dodajati recepte, v tem času, ko članek še ni med top 5, redno dodajam tudi objave na družbenih omrežjih. Facebook je super za objavljanje člankov, ki se še ne uvrščajo visoko v Google. S tem ljudi opozorimo na naše bloge, saj je na Facebook resnično veliko ljudi. Čeprav to ni organsko iskanje in se obiskovalci ne zadržujejo dolgo na spletni strani, sem z objavami vsekakor vidna.

Bloganje na ključno besedo jedi na žlico

jedi na žlicoKljučna beseda jedi na žlico ima iskalni volumen 880 in ima na spletu zelo veliko konkurenco. Kljub temu sem se z blogom prebila nekje okoli šestega mesta na Google. Pri tem članku sem najprej raziskala kaj sploh pisati.

Na to temo je napisanih toliko blogov in člankov, da sem imela resne pomisleke ali naj sploh pišem. Vendar sem vseeno pripravila članek z naslovom jedi na žlico.

Naredila sem kazalo, kamor sem vključila vse pomembne ključne besede na temo jedi na žlico.

  • Poletne jedi na žlico
  • Jesenske enolončnice in juhe
  • Jedi s suhim fižolom
  • Jedi na žlico s krompirjem
  • Zimske jedi na žlico
  • Jedi na žlico z govedino in teletino
  • Zimske juhe, zdrave jedi na žlico
  • Kremne juhe, enolončnice brez mesa
  • Enolončnice z mesom
  • Prežganka

Tudi na to ključno besedo je neskončna izbira receptov. Odločila sem se, da bom izbirala bolj zdrave recepte, ki vključujejo veliko zelenjave. Odločila sem se prav, saj je zanimanje za te recepte vsekakor največje. Recepte in opise jedi dodajam vsakih nekaj dni, držim se sezonskih jedi. Opažam, da ljudje vse bolj iščejo stare, preverjene recepte. Prav tako so priljubljeni recepti, s katerimi ni veliko dela in prav to so jedi na žlici. Enolončnice in mineštre kuhamo običajno v enem loncu. Vse sestavine damo v lonec in počasi kuhamo. To je res najbolj preprost način priprave jedi in zato tudi najbolj priljubljen.

Pisanje bloga na ključno besedo tradicionalne slovenske jedi

tradicionalne slovenske jediVes čas, kar pišem blog, se rada vračam k tradicionalnim slovenskim jedem. Zaradi zanimanja za stare, preverjene recepte, sem tudi začela pisati blog o slovenski hrani. Ta ključna beseda ima iskalni volumen 210 in nima kakšne hude konkurence. A sem se kljub temu odločila, da bom redno dodajala nove recepte. V Sloveniji imamo resnično bogato kulinarično zgodovino. Pisanje bloga o slovenski hrani, pomeni tudi raziskovanje naše zgodovine.

Naši predniki so poznali ogromno zanimivih jedi, ki so se razlikovale skoraj v vsaki vasi. Jedi so bile prilagojene trenutnim razmeram. Kadar je bilo pomanjkanje hrane, se je kuhal krompir in zelje. Za velike cerkvene praznike je bilo na mizi meso in potica. Mlade mamice so dobile kurjo juho, ki je bila drugače namenjena samo bolnikov in oslabelim ljudem.

Na temo tradicionalne slovenske jedi, je veliko zanimivih receptov, ki sem jih razdelila tudi na pokrajine in na velike praznike. Praznične jedi, kot so božične jedi, velikonočne jedi ali pustne jedi, so del slovenske kulture in mnoge med njimi so tudi zaščiteno ime. Takšne jedi so: prekmurska gibanica, orehova potica, mavžli, mežerli in podobne stare slovenske jedi.

Kako pogosto pišem nove vsebine in kako pogosto delam revizijo spletne strani?

Kot pri vseh ostalih blogih o hrani, tudi tukaj redno dodajam vsebine, vendar ne tako pogosto. V tem blog zapisu ne dodajam novih vsebin vsak dan, ampak samo takrat, ko najdem kakšen resnično zanimiv recept. Poleg vedno novih vsebin, je za rast spletne strani zelo pomembno tudi to, da jo redno osvežujemo, se pravi da delamo nekakšno revizijo. To pomeni, da redno pregledujemo ali notranji in zunanji linki delajo, ter da redno posodabljamo vsebine.

Pri posodabljanju spletne strani najpogosteje najprej preverim vsebino. Kadar je vsebina zastarela, jo spremenim, kadar je premalo vsebine jo dopišem. Na vse stare blog zapise, ki nimajo nobenega obiska, dodam kazalo in vsebino smiselno uredim. Če je potrebno zamenjam tudi slike, optimiziram meto opis, naslove in samo vsebino.

Za vse spletne strani imam nastavljen tudi Google Analytics, kje redno spremljam promet vseh spletnih strani. S tem orodjem tudi ugotavljam, ali so moje posodobitve prinesle uspehe ali ne. Običajno ugotovim, da kadar kakšen članek posodobim, takoj poskoči za nekaj mest v Google.

Dodatne informacije in uporabni nasveti:

Pisanje bloga, nasveti: 

Uporabljeno besedilo: Pisanje bloga