Izbira prave varilne maske in dejavniki, ki jih je potrebno pri tem upoštevati

Mogoče se zdi, da je izbira prave varilne maske enostavna, ampak je ob vsej poplavi mask danes na tržišču potrebno paziti na številne komponente – upoštevati moramo:

 • kakovost
 • varnost
 • učinkovitost
 • zelo pomembno pa je tudi udobje med delom.

Varilec je namreč učinkovit toliko, kolikor je ustrezno zaščiten na delovnem mestu, maska pa je eden najpomembnejših sestavnih delov zaščitne opreme varilca. Kakovostni varilni aparati so sicer najpomembnejši del izbire profesionalnega varilca, absolutno pa ne gre zanemariti tudi opreme. Pri izbiri ustrezne varilne maske je treba upoštevati več dejavnikov – nekateri so bistveni in nepogrešljivi, nekateri bolj povezani z izgledom. Glavni cilj je vsekakor zagotoviti, da so oči in koža zaščiteni pred nevarnimi stranskimi produkti, ki nastanejo pri varilnem postopku: močne iskre in potencialno škodljivi ultravijolični in infrardeči žarki, ki jih oddaja lok.

Dobra novica je, da na trgu obstajajo različne možnosti številnih proizvajalcev. Izbira prave varilne maske je izziv, saj morate najti tistega, ki je najbolj primeren za vaše posebne potrebe in konec koncev tudi vaš proračun.

V nadaljevanju preberite, kaj vse bi morali vzeti v obzir pri izbiri.

Upoštevanje varnostnih standardov in ustreznost uporabe

 1. Najprej mora vaša varilna maska ustrezati vsem industrijskim varnostnim standardom. Ti se razlikujejo od države do države. V Severni Ameriki so na primer veljavni standardi ANSI Z87.1 v Kanadi CAN / CSA Z94.3, v Evropi EN379. Pred nakupom imejte pri izbiri čelade vedno v mislih industrijske in regulativne standardov in jih seveda upoštevajte.
 2. Izbira prave varilne maske pomeni tudi upoštevanje, s kakšnim varjenjem se boste ukvarjali. Stopnje jakosti, povezane z različnimi varilnimi aplikacijami, bodo ustvarjale različne ravni oddajanja svetlobe in bodo kot take zahtevale različne stopnje zatemnitve.
 3. Vedno preverite nastavitve svetlobne občutljivosti čelade. Tiste z najvišjo stopnjo kontinuirane prilagodljive zatemnitve, ki so trenutno na trgu, imajo nastavitve, s katerimi lahko preklapljate med območji in zagotavljajo odtenke od 6 do 9 ali 9 do 13. Ta lestvica omogoča varilcem optimizacijo zatemnitve za optimalno zaščito in večje udobje pri skoraj vseh vrstah varjenja, rezanja ali brušenja.
 4. Tovrstna prilagodljivost je lahko koristna za varilce, ki pogosto spreminjajo postopke varjenja in aplikacije ali potrebujejo spremembe napetosti, jakosti toka ali hitrosti podajanja varilne žice. Varjenje debelih materialov, recimo, pri visokih amperih praviloma zahteva višjo stopnjo zatemnitve. Varjenje MIG ali TIG z nizko jakostjo je najbolje izvesti z nizkimi nivoji zatemnitve, da se zagotovi ustrezna vidljivost varilnega loka.
izbira-prave-varilne-maske-varjenje
Varjenje z varilno masko ne sme biti prepuščeno naključju. Vedno je potrebno veliko časa vložiti v izbiro prave varilne maske.

Zakaj je pomembna kontinuirana samodejna zatemnitev varilne maske

Čeprav so maske s prilagodljivo kontinuirano zatemnitvijo na trgu zelo zastopane, nekateri varilci še vedno dajejo prednost bolj tradicionalnim maskam s stekleno lečo in fiksnim senčilom, ki ostane ves čas temnejši. Te maske sicer zagotavljajo trdno in poceni varnostno zaščito, vendar imajo tudi nekaj pomanjkljivosti.

Varilne maske s fiksno zatemnitvijo lahko na več ravneh povzročajo težave in nelagodje, zlasti v daljšem časovnem obdobju. Varilec mora dvigniti masko vsakič, ko želi pregledati zvar in spoj, nastaviti svoj položaj in se pripraviti na varjenje, nato pa jo spet obrniti navzdol, ko je čas, da udari v lok. To ponavljajoče se gibanje lahko po celodnevnem delu lahko povzroči napetost v vratu in utrujenost. Poleg tega je v tesnih ali malih prostorih težko vedno premikati masko gor ali dol.

izbira-prave-varilne-maske-pozicija-vezirja
Vizir se mora lahkotno premikati gor in dol ter v želenem položaju tudi ostati.

Prednosti samodejne zatemnitve maske

Za manj izkušene varilce je težko obdržati pištolo MIG ali gorilnik TIG. Še posebej zahtevno pa je držati elektrodo v pravilnem položaju, da začne variti v spoju, ko se čelada spusti na svoje mesto. Nepravilna namestitev lahko povzroči slabe zagone zvara in na koncu napake pri zvaru. To lahko privede do nižje kakovosti, zmanjšane produktivnosti in večje potrebe po predelavi.

Ne glede na vaše najbolj značilne varilne postopke in aplikacije oz. kako pogosto lahko preklapljate z ene na drugo, razmislite o uporabi naprednejših mask s samodejnim zatemnjevanjem z nenehno spremenljivimi kontrolniki, ki prilagodijo senco iz svetle v temno in nazaj. Te maske ves čas ščitijo pred škodljivimi svetlobnimi emisijami in v milisekundah potemnijo do skoraj vseh vnaprej izbranih odtenkov. Zahvala za to karakteristiko gre hitro spreminjajoči se tehnologiji LCD (zaslon s tekočimi kristali) v kartušah za samodejno zatemnitev.

Pri maskah s samodejno zatemnitvijo varilci jasno vidijo, če je maska že v spodnjem položaju, tako da je mogoče varjenje spoja nastaviti z nameščeno kapuco. Te omogočajo neprekinjeno delo, kar zmanjšuje potrebo po pogostih postankih, prilagoditvah, premestitvi in ​​ponovnem zagonu.

Kako se napajajo maske z zatemnitvijo

Maske s samodejnim zatemnitvijo se napajajo na različne načine. Nekatere imajo

 • zamenljive litijeve baterije,
 • druge pa uporabljajo kombinacijo sončne energije s pomočjo akumulatorja.

Izbira je odvisna od vaših želja. Maske z uporabniško zamenljivimi baterijami omogočajo daljšo skupno življenjsko dobo izdelka, medtem ko imajo maske za varjenje z nezamenljivimi baterijami življenjsko dobo od pet do sedem let.

Po drugi strani pa varilcem, ki uporabljajo maske z zamenljivimi baterijami, svetujemo, naj imajo pri roki nadomestne baterije. Če ima varilna maska stikalo za vklop / izklop – na notranjih ali na zunanjih upravljalnikih – jo mora uporabnik po uporabi izključiti, da podaljša življenjsko dobo baterije.

izbira-prave-varilne-maske-LCD-kartuša
Primer LCD kartuše na maski.

Kako teža in struktura maske vplivata na delo

Vsakomur, ki mu je varjenje vsakodnevno delo, lahko težka maska znatno poveča utrujenost. Novejše, lahke maske, omogočajo varnejše, lažje in udobnejše varjenje. Mnoge lahko tehtajo več kot pol kilograma, nekateri bolj kompaktni modeli, z manjšimi velikostmi pogleda pa tudi manj kot pol kile.

 • Pred nakupom vedno preizkusite masko, da vidite, če se vam udobno prilega.
 • Preverite, ali se vizir prilagaja gor, dol, naprej in nazaj. Številni vizirji ne vključujejo nastavitev spredaj / zadaj, da bi zagotovili dovolj prostora med masko in obrazom uporabnika. To je pomembna nastavitev za osebe z večjim obsegom glave.
 • Ugotovite tudi, ali stopnja padca in stopnja nagiba omogočata nadzorovano zniževanje. Nekatere maske nimajo dušilne funkcije, kar lahko moti uporabnika, ko maska pade v položaj. Druge omogočajo uporabniku, da nastavi upor, ki nadzoruje hitrost padca in končno točko, na kateri se le-ta ustavi, ko se spusti v varilni položaj.
 • Prav tako preverite, ali se maska ob premikanju navzgor mehko zaskoči. Ali je dobro uravnotežena tako v spodnjem kot v zgornjem položaju, da teža maske ne vleče glave naprej? Maske z slabim ravnotežjem bodo povečale obremenitev vratu in splošno utrujenost med delom.
izbira-prave-varilne-maske-varjenje
V najbolj nenavadnih pozicijah mora biti maska vedno udobna.

Zakaj je udobna maska tako zelo pomembna

Vsak uporabnik sčasoma ugotovi, da je izbira prave varilne maske povezana tudi z udobjem. Mnogi varilci jih nosijo po več ur, pogosto v vročem in zadušljivem okolju. Zaradi takih pogojev mora biti le-ta udobna ne samo za uro ali dve, ampak ves dan. Vsak kos opreme, ki je težak, ima neprijetne robove ali drsi okoli glave zaradi potenja, lahko v osemurni izmeni hitro postane moteč.

Rešitev je ogrodje iz plastike, ki je tanko, a vseeno dovolj trpežno, da zdrži iskre in staljeno kovino, ki lahko preskočijo z varilnega loka. Pokrivala znotraj ogrodja morajo biti zasnovana tako, da se teža maske razporedi čim bolj enakomerno. Kadar je maska zasnovana z enim pasom, je njena celotna teža koncentrirana na en sam pas. Več pasov pa razporedi težo, zaradi česar je ta lažja in udobnejša. Najnovejše visoko kakovostne maske tako vključujejo pokrivala, ki se varno prilegajo okoli dna lobanje in hkrati povečajo udobje.

Zagotovite si oseben stil maske

Izbira prave varilne maske pomeni tudi svoj osebni stil poslikave, saj so z masko za varjenje dobavljive tudi nalepke za osebno poslikavo.

Varilne maske, ki jih danes najdete na trgu, so na voljo v različnih barvah, ne samo v osnovni črni. Pa tudi pri tem se personalizacija ne ustavi. Številni modeli ponujajo komplete za personalizacijo z nalepkami, drugi pa imajo vrsto vnaprej natisnjenih grafičnih tem, vključno z zastavami, tatu vzorci, lobanjami, super junaki stripov in celo angelskimi krili.

izbira-prave-varilne-maske-poslikane-maske
Izbira prave varilne maske lahko vključuje tudi zabaven del.

Kaj še je potrebno upoštevati pri izbiri maske

 • Pri izbiri varilne maske je potrebno upoštevati predvsem ravnovesje med delovnimi zahtevami, stopnjo varnosti in zmogljivosti, osebnim slogom in proračunom. Tudi, če je vaš preračun omejen, imate na voljo veliko ugodnih možnosti, ki ne zanemarjajo stopnje varnosti ali udobja. To še posebej velja za vrhunske proizvajalce.
 • Pred nakupom se pozanimajte tudi o pogojih garancije. Garancija – kaj je zajeto in kako dolgo – je odvisna od stopnje zaupanja proizvajalca v kakovost in trajnost njihovega izdelka. Večina proizvajalcev mask nudi dve leti garancije, nekateri pa tudi več.
 • Pozorni bodite tudi na informacije, ki lahko služijo kot vodilo za primerjavo kakovosti čelade. Na primer, vsaka Lincoln Electric maska (1) ponuja oceno EN379 1-1-1-1. Vse ocene 1 pri vsakem merilu jasnosti, vključno z optično natančnostjo, razpršenostjo svetlobe, variacijami svetlobne prepustnosti (svetla ali temna območja leče) in odvisnostjo svetlobne prepustnosti od kota – pomeni jasen pogled brez raztezanja, zatemnitev, zamegljenost ali težave s pogledom skozi lečo pod kotom.

Izbira prave varilne maske in pomembnost dodatkov za varjenje

Vsekakor se dolgoročno izplača pri proizvajalcu ali distributerja pozanimati tudi o razpoložljivosti nadomestnih delov, kot so leče, vložki, pokrivala in trakovi. Če le-teh ni na voljo, poiščite izdelek drugje. Če so, jih kupite ob nakupu maske. Tudi najboljše maske bodo sčasoma potrebovale nadomestne dele in bolje je, da jih imate pri roki, kot pa da čez čas ugotovite, da niso dobavljivi ali da boste morali nanje čakati predolgo.

Povzetek

Izbira prave varilne maske torej zahteva upoštevanje številnih dejavnikov, dobra novica pa je, da lahko izbirate med številnimi možnostmi. Ne glede na vaše potrebe in vaš proračun boste z natančnim pregledom trga in kasneje nakupom zagotovili, da boste na delovnem mestu varni, učinkoviti in predvsem, da se boste počutili udobno.

VIR: (1) Lincoln Electric učni center