Nakup plezalnega pasu za arboriste

Vaš pas je eden najpomembnejših delov delovnega kompleta vsakega plezalca. Pas vam zagotavlja varnost, zaščito in olajša izvajanje številnih pomembnih funkcij. Na koncu bo pas imel večji učinek na vašo sposobnost opravljanja svojega dela in na to, kako udobno ga opravljate, kot kateri koli drug kos opreme, ki jo lahko uporabite. Nakup plezalnega pasu je zelo pomemben.

Na srečo je razvoj plezalnih pasov izjemno napredoval že od tistih dni, ko so morali plezalci na koncu plezalne linije narediti pas s samo dodatno ploščo za sedež, zdaj pa je na voljo obsežna izbira pasov, ki ne izpolnjujejo le strogih varnostnih standardov. Zasnovani so za udobje uporabnika z vrsto posebnih funkcionalnosti na delovnem mestu. S takšno ponudbo plezalnih pasov na dosegu roke lahko zdaj bolj kot kdaj koli prej najdete pas, ki ustreza vašemu slogu.

Glede na vrsto tveganj, povezanih z delom na višini, in vpliv, ki ga ima pas na vaš način dela, je treba izbiro, naj bo vaša prva ali peta, obravnavati kot pomembno odločitev.

Čeprav so stroški morda eden izmed prvih vidikov, ki vam pridejo na misel, bi moral biti glavni dejavnik izbira pasov, ki ustrezajo vaši osebni postavi, težišču in načinu dela. Pas ima delovno dobo do pet let, kar pomeni, da vas bo dobra ali slaba odločitev potencialno dolgo spremljala.

Pregledali smo in ocenili glavna merila, ki bi jih morali upoštevati pri izbiri novega pasu.

Katere dejavnike morate torej upoštevati, ko greste v nakup plezalnega pasu

Dve vrsti pasov

Plezalni pas je narejen za določene predvidene namene in se sme uporabljati samo za predvideni namen. Čeprav je pas za delo na drevesu najpogosteje uporabljen, obstaja tudi pas za zaustavitev padca, ki ga lahko potrebujete na neki točki v svoji karieri.

Plezalni pas za varovanje plezalca

Ta vrsta pasov je namenjena uporabi, kjer je uporabnik lahko varovan na varno pritrjeno točko, kot je varovalna košara, ni pa zasnovan za plezanje po drevesu. Vedno se uporablja v povezavi s samovarovalnim kompletom. Samovarovalni komplet je sistem, ki ublaži sunek v primeru padca ali pa z zadrževalnim pasom, ki preprečuje, da uporabnik spleza predaleč.

Kadar se ta vrsta pasov uporablja pri arboristih, na primer pri delu s premično košaro na dvigalu, se mora uporabljati skupaj z zadrževalnim pasom. Ta pas, oziroma vrv mora biti dovolj kratka, da preprečuje, da bi uporabnik splezal iz košare, od tod tudi ime “zadrževanje” – uporabnik nikoli ne sme priti v položaj, kjer bi lahko padel. To je pas za celo telo (dvodelni) s pritrdilno točko za vrvico, ki je vedno na zgornjem delu telesa.

Plezalni pasovi za delo na drevesu

Ta sistem delavcu omogoča natančno tisto, kar pove ime, mobilnost, da se varno in pravilno postavi in varuje med premikanjem po drevesu. Pas prilega uporabnika v pokončnem in stabilnem polsedečem položaju z zgornje pritrdilne točke, zato pas omogoča plezalcu neovirano uporabo obeh rok.

Plezalni pas Petzl Sequoia je eden izmed najbolj priljubljenih pasov na trgu in odličen primer sodobnega vzmetenja. Enostavna nastavitev sistema vzmetenja izboljša porazdelitev obremenitve na boke in noge, prednje vzmetenje pa zagotavlja, da je sistem nenehno v gibanju v skladu s telesnimi gibi plezalca, kar zagotavlja, da je plezalec hkrati prožen in udoben.

Kako naj se plezalni pas prilega nogam

Čeprav se večina pasov za arboriste lahko uvrsti v dve tipični kategoriji, ki ju bomo našteli spodaj, je v možnostih položaja nog še vedno veliko raznolikosti. Kako se prilega vaš pas, je zelo odvisno od vaše osebne postave, zato je dobro, da pas, če je le mogoče, poskusite pred nakupom. Če si lahko, si po službi sposodite prijateljev pas ali pojdite v trgovino s plezalno opremo, da preverite njegovo prileganje. Čeprav je v sodobnih pasovih veliko možnosti za prilagajanje, ena velikost ni nujno primerna za vse!

Dve kategoriji, v katere se prilegajo pasovi za arboristično industrijo, so pasovi za sedenje ali pasovi z zankami za noge.

Sedežni plezalni pas

Sedežni pasovi v glavnem nosijo težo plezalca na traku pod zadnjico, ki je dopolnjen z jermeni za noge, vendar so ti le za zagotovitev pravilne lege, ne pa tudi za podporo plezalne teže. V sedečem pasu s trdim sredinskim pasom, se lahko počuti tako udobno, kot če bi sedel v gugalnici in uporabniku nudi veliko oporo. Če ima sedežni pas mehak sedež, lahko stisne boke in noge in omeji gibanje, zlasti v daljših nastavitvah vzmetenja.

Plezalni pas s pasovi za noge

Nakup plezalnega pasu
Plezalni pas Petzl Sequoia

Pasovi s posameznimi pasovi za noge, prevzamejo večino teže plezalca na oblazinjenih pasovih za noge in ponujajo ogromno prilagoditev okoli nog, kar omogoča večjo svobodo gibanja. Če se ne prilagodijo pravilno, vas lahko tiščijo in ovirajo pri delu. Dobro nameščen pas za zanke za noge, ki je pravilno nameščen, mora biti zelo udoben in je najbolj priljubljena vrsta pasov za arboriste.

Obe vrsti pasov imata posebne prednosti za določene namene:

  • Pas z zankami na nogah bo pogosto bolj udoben, če je potrebno veliko gibanja v krošnji in omogoča boljšo mobilnost.
  • Sedežna izvedba je dobra, če boste dlje časa viseli prosto in ga imajo včasih rajši visokorasli in plezalci zaradi dodatne opore.

Osrednja točka pritrditve

Tudi možnosti centralne pritrditve lahko razdelimo na dve vrsti, drsne ali fiksne. Daleč najpogostejši – in na splošno najprimernejši – tip je drsni obroč, ki daje plezalcu več bočne svobode in s prilagoditvijo njegovemu  gibanju olajša količino navora na bokih ali hrbtu.

Sodobni plezalci imajo včasih raje fiksni ‘D’ ali obroč, saj se počutijo bolj varne. Večina pasov dovoljuje možnost, da dobite več priključkov ali obročev z več „D“ ali obročki.

Točke za pritrditev orodja

Pas se mora brezhibno prilegati vaši delovni praksi, zato je upoštevanje namestitve točk pritrditve orodja na vaš pas tako pomembno.

Sodobni pasovi pogosto določajo, kam naj se obesijo nekatera orodja, pri čemer naj bodo zanke namenjene le določeni uteži. Nekateri pasovi imajo barvno kodiran obročni sistem za razlikovanje med pritrdilnimi točkami, kot so vrvi in zobniške zanke. Drugi pasovi pa imajo posebno torbico za prvo pomoč.

Pred nakupom morate razmisliti o postavitvi orodja na pas, saj lahko namestitev orodja, kot je motorna žaga, ovira ali pa olajša vaš način dela. Na primer, levi nastavek za motorno žago je morda bolj združljiv z vašim trenutnim slogom dela.

Cena za nakup plezalnega pasu

V idealnem svetu stroški ne bi smeli biti dejavnik vašega odločanja, vendar je cena vrhunskih pasov lahko velik izdatek za enkraten nakup. Če pa ga pravilno uporabljamo in negujemo, lahko plezalni pas zdrži do pet let. Če gledate na pas kot dolgoletno vlaganje v vaše udobje, varnost in praktičnost, boste visoke vložke nekoliko lažje sprejeli.

Nakup plezalnega pasu je resnično pomemben. Vsak dan se boste zanašali na svoj pas, saj bo od njegove kvalitete odvisno vaše življenje. Če si boste vzeli čas za izbiro pravega pasu za vaše udobje, varnost in praktičnost, boste v zameno dobili veliko. Plezalna oprema mora biti kvalitetna, saj rešuje življenja.

(1) Landmarktrading

(2) Wikipedia