Velike okrasne vaze napolnite s cvetjem

V naši palači smo vedno imeli veliko posod in cvetja. Velike okrasne vaze so stale na vsakem stopnišču, pred vhodom in so krasile vse pomembne kotičke našega gradu. Brez njih bi bil dom tako prazen in pust. Vesel sem jih bil in še danes se jih spominjam s toplino v srcu.

Zakaj velike okrasne vaze?

Velike okrasne vaze so bile iz različnih materialov. Pogosto so bile narejene iz kvalitetnega porcelana, ki je nosil raznovrstne ilustracije in umetniške slike. Poslikan je bil s cvetjem, naravo, zelenjem, gozdovi. V njih so bili ljudje, otroci so se igrali na igriščih in vrtnarji so kopali gredice z zelenjavo, jagodičevjem in cvetjem. Vaze so bile ne le kvalitetne in drage umetnine, ki so krasile naš dom, temveč tudi pomembni spomeniki naše preteklosti.

Velike okrasne vaze

Velike okrasne vaze so bile pogosto steklene in nekega dne se je pripetilo, da smo otroci eno teh vaz tudi razbili. Črepinj, ki so se nabrale po celi sobani je bilo nešteto in otroci smo se morali za dva dni umakniti iz tistega dela gradu, da so vse črepinje varno odstranili. Kot, v katerem je stala vaza, je vedno potem ostal prazen. Nove vaze si nismo izbrali, ker je bila to posebna vaza in je ni bilo moč nadomestiti, tako kot ni moč nadomestiti spominov, če jih v življenju ne naberemo za celo kaščo. Očetu je bila vaza še posebej draga, saj jo je dobil od moje mame. Dekorirana je bila z grškimi stebri, lično se je podajala k opremi grajske sobana. Okrasje, ki ga je venomer nosila, je bilo rožnato. Vsi drugi lonci, korita so ob njej postali grobi in siromašni. Polna barv me je vedno spominjala na naravo in žal mi je bilo, ko se je razbila. Otroška igra po tem je bila vedno bolj plaha, umirjena in previdna. Odslej smo otroci skrbno pazili na vse male in velike okrasne vaze v našem gradu.