Zakaj IPTV v hotelski sobi, a najprej, kaj sploh je IPTV?

Zakaj IPTV v hotelski sobi, a najprej, kaj sploh je IPTV?

IPTV (Internet Protocol Television) je digitalni standard za distribucijo TV storitev preko interneta. Poznavalci področja so prepričani, da je prav IPTV v hotelski sobi prihodnost, v nasprotju s tradicionalnimi kabelskimi, satelitskimi in zračnimi prenosi signala.

Čeprav je sama IPTV tehnologija stara že več kot 20 let, se je šele v zadnjih nekaj letih pričela zelo hitro širiti in razvijati. Za zamudo je bilo veliko razlogov. Vendar pa je glavni razlog za to, da internetna infrastruktura. Le ta ni bila dovolj zrela, da bi lahko obvladovala velike količine podatkov, potrebnih za prenos video posnetkov. Drugi razlog so bile visoke cene in zelo majhna konkurenca med ponudniki internetnih storitev.

IPTV v hotelski sobi
IPTV v hotelski sobi lahko služi tudi za naročilo sobne strežbe…

Stanje na tržišču se je precej spremenilo, odkar so na voljo cenovno ugodnejši internetni paketi in veliko število podjetij, ki se zavedajo, da na obzorju obstaja nov trg z eksponentno rastjo.

Obstaja veliko razlogov, da tudi upravniki in lastniki hotelov, razmislijo o zamenjavi starejših tehnologij in jih zamenjajo z IPTV.

Zakaj hoteli preprosto ne morejo ohraniti svojega starega koaksialnega sistema?

Ker gosti postajajo vedno bolj zahtevni. Linearna enosmerna komunikacija je preprosto zastarela! Gostji želijo komunicirati s televizorji v svojih sobah, na enak način, kot z njimi komunicirajo doma. Ne le to, dejansko pričakujejo “sodobno izkušnjo”, ki se ujemajo z izjemnimi splošnimi izkušnjami, ki si jih vsi poskušamo zagotoviti v svojih dnevnih sobah. In prav to omogoča IPTV v hotelski sobi.

Preberite še: Nevron hospitality TV – kompletne rešitve za hotelsko industrijo

Gosti pričakujejo, da bodo lahko videli svoj račun, naročili hrano, naročili sobno strežbo, najeli avto… S seznamom bi lahko nadaljevali v nedogled. Vse to pa je, ob uporabi enosmernega komunikacijskega medija, preprosto nemogoče.

Kaj pa kakovost slike?

Uporaba notranjega omrežja daje neomejen nadzor nad pasovno širino in kakovostjo slike. Tipična predpostavka je, da, višja kot je pasovna širina, boljša je kakovost slike na televizorju.

Pa tudi to ni nujno pravilno, saj lahko oprema, ki se uporablja ter uporabljeni postopek in protokoli, privedejo do nižje kakovosti. Zato je pomembna pametna in premišljena izbira partnerja, saj je ta trg še precej mlad. Pa tudi število podjetij s pravilnim strokovnim znanjem, je precej omejeno.

 

Centralno upravljanje in podpora

Kot je zapisano že zgoraj, je IPTV dvosmerni komunikacijski medij. S tem se bo upravitelj hotelskega IPTV sistema, rešil neštetih glavobolov. V sobo, ob morebitnih težavag, ni več potrebno poslati serviserja, da bi ponovno zagnal ali odpravili najpreprostejše težave, ki so sedaj del dnevne rutine. S tem se tudi bistveno zmanjša obremenitev podpornega osebja in sčasoma zmanjša stroške.

Varnost

Ena od glavnih značilnosti dvosmernega komunikacijskega medija, je možnost pošiljanja osebnih in množičnih sporočil gostom. Ta sporočila se lahko tudi takoj prikažejo na zaslonu televizorja. Ta funkcija je izredno pomembna, saj lahko opozori v primeru izrednih razmer, ki bi zahtevale morebitno takojšnjo evakuacijo. Besedila na televizijskem zaslonu, so tudi odličen način komuniciranja z gosti, ki trpijo za izgubo sluha.

Proizvajalci naprav in opreme

Tudi proizvajalci naprav in opreme, kot so Samsung*, Philips*, LG*, Panasonic* in še nekateri, se zelo dobro zavedajo, da gre za trg z velikim potencialom, zato pospešeno vlagajo svojo energijo na to področje.