IPTV Set Top Box – prednosti in težave pri delovanju naprav in storitev

IPTV storitev (Internet Protokol Televizija) je digitalna televizija, ki se oddaja prek širokopasovne internetne infrastrukture. Za predvajanje TV signala na televizorju je potrebna zunanja naprava – IPTV Set Top Box (STB). Signal se IPTV Set Top Box napravi zagotovi s priklopom na telefonsko linijo. Da stvar deluje, sta potrebna tudi ADSL modem in “spliter”. Storitev IPTV je pogosto združena z internetnim dostopom (ADSL) in telefonskim priključkom ISDN. Operaterji fiksne telefonije v Sloveniji že nekaj let omogočajo storitve IP televizije.

IPTV Set Top Box
Daljinski upravljalnik IPTV Set Top Box naprave omogoča tudi upravljanje TV sprejemnika.

V principu zadeva deluje tako, da telefonska linija poskrbi za signal ADSL modemu. ADSL modem je povezana z UTP kablom na IPTV Set Top Box napravo. IPTV Set Top Box in televizijski sprejemnik se lahko povežeta na več načinov, odvisno od vrste STB naprave. Sodobne IPTV Set Top Box naprave imajo HDMI izhod, zato se s televizijski sprejemnikom povežejo s pomočjo HDMI kabla. Starejši tipi STB ponujajo tudi možnost priklopa za koaksialni priključek, ki je primeren za starejše tipe televizorjev.

Težave v delovanju IPTV Set Top Box naprav in storitev (1)

Tako kot pri vsaki storitvi, tako tudi pri IPTV storitvah lahko pride do določenih napak in težav pri delovanju. Osnovna napaka, ki je pri uporabnikih najpogostejša, je izključitev kabla, ki povezuje televizor in STB. Slab stik tega kabla, povzroči izgubo tona in slike na televizorju. Priporočam, da se premikanju naprav in kabla čimbolj izogibate. Če pa se to dogaja večkrat in se težava ponavlja, obstajata dve rešitvi. Prva je, da zamenjate priključni kabel z novim, druga pa, da izberete drugačno možnost povezave med napravama.

Pri IPTV pogosto prihaja še do ene posebne motnje: ni zvok na televizorju. Televizor deluje brez težav, vsi kabli so povezani pravilno. Rešitev te težave je, da se IPTV Set Top Box za približno 10-15 minut izključi iz omrežnega napajanja.

Težave z internetnim signalom

UTP (mrežni) kabel, ki povezuje STB in ADSL modem, mora biti na ADSL modem priključen v točno določen LAN priključek.

Težave z daljinskim upravljalnikom

Največja in najpogostejša težava so oslabljene baterije ali baterije slabe kakovosti. Druga težava je povezana z multifunkcijskimi daljinskimi upravljalniki. Takšni upravljalniki omogočajo, da z daljinskim upravljalnikom IPTV Set Top Box naprave, upravljamo tudi televizijski sprejemnik. Da bi lahko z daljinskim upravljalnikom STB upravljali tudi TV sprejemnik, je potrebno vnesti ustrezno kodo. Koda je odvisna od proizvajalca televizijskega sprejemnika, običajno pa so za posamezne televizorje zapisane v navodilih za uporabo STB naprave. Treba pa je poudariti, da obstajajo tudi tipi televizorjev, s katerimi je težko ali pa celo nemogoče uskladiti daljinski upravljalnik STB naprav.

https://www.youtube.com/watch?v=hI4bxkkGSsw