Kaj je bio guano ali bat guano in kako uporabljamo gvano

V današnji objavi smo se odločili da napišemo članek kaj je bio guano grinšot ali bat guano gnojilo. Guano ali slovensko gvano je izvrstno gnojilo za cvetoče rastline. Zelo je bogat s fosforjem in kalijem in je zato namenjen za cvetenje rastlin. Poznamo pa tudi bat guano, kateri je bogat z dušikom, vendar je ta gvano bolj primeren za celotno fazo rasti rastlin.

Kaj je bio guano ali bat guanobio guano

V neokrnjenih predelih, kjer gnezdijo netopirji se na tleh nabirajo ostanki njihovih iztrebkov. Ker dalj časa stojijo in razpadajo se v resnici kompostirajo in so čez čas odlično hranilo za rastline. Poleg tega pa se pri kompostiranju zmanjša nevarnost, da bi bili premočni in poškodovali koreninski sistem rastlin. Hranila, katera se nahajajo v Bio guano prahu so rastlinam lahko dostopna in jih korenine brez težav posrkajo. Znano je da gvano pospešuje razvoj koreninskega sistema rastlin ter spodbuja razvoj mikroorganizmov v zemlji. Bat guano zagotavlja tudi zdrav razvoj rastlin ter prijeten vonj in okus naših cvetov.

Bio guano je organsko NPK gnojilo z razmerjem 3:15:4. Njegova sestava je – skupni dušik (N) 4% ,od tega organskega dušika 4%, vodotopni fosforjev pentoksid (P2O5) 16% ter vodotopni kalijev oksid (K2O) 3%. Zaradi svoje idealne sestave bio guano povečuje odpornost rastlin na bakterije, spodbuja rast in cvetenje rastlin ter izboljša kakovost pridelka.

Kako uporabljamo gvano

Gvano je gnojilo v suhem stanju, katerega uporabljamo za obogatitev zemlje v kateri gojimo rastline. Lahko ga vmešamo v zemljo ali ga dodajamo po površju zemlje. V tem primeru, ga je bolje zagrebsti z zemljo, da ga ne odpihne veter, saj je bio gvano fin svetel prah. Zelo je dober za bogatenje izčrpane zemlje ali za dognojevanje že pognojene zemlje. Če želimo da bo gnojilo gvano začelo čimprej delovati ga moramo obvezno zaliti z vodo.

Za gnojenje in bogatenje zemlje na večjih površinah, enakomerno raztresemo 20 litrov bio guana na 100 m² zemljišča. Po gnojenju zemljo zalijemo.

Podoben bio guanu in bio bat guanu je tudi plagron bat guano. O plagronu več na povezavi.

Za uporabo za mešanje s substratom ali zemljo uporabimo 50 litrov bat guana na 1000 litrov zemlje.