Kako se pripravimo na božič brez stresa?

priprave na božično večerjoPriprave na božične praznike in na božično večerjo so lahko zelo stresne. To lahko preprečimo tako, da se načrtovanja božiča lotimo prej in se tako lotimo naglici zadnjih dni. Priprave na božično večerjo so lahko tudi zabavne! S pravilnim načrtovanjem, je lahko naš božič prijeten praznik in ne praznik stresa. Na ta dan bi morali biti vsi sproščeni in veseli, a resnica je, da tisti ki ima v gosteh vse družinske člane, pogosto nima mirnih praznikov. Mogoče se tudi zaradi tega opuščajo stari običaji, ki so jih naši predniki dolga leta negovali.

Prevej opravil lahko opravimo že nekaj dni ali celo nekaj tednov pred božičem. Vsekakor lahko prej poskrbimo za božična darila, prej pa lahko pripravimo tudi nekaj božičnih sladic. 

Priprave na božično večerjo brez stresa

Preden se lotimo priprav na božično večerjo, se vprašajmo, kakšno praznovanje božiča želimo. Ali bo božična večerja praznična, preprosta, v družinskem krogu ali bomo povabili tudi prijatelje. Vsekakor si ne zadajmo preveč opravil, vsekakor pa jih porazdelimo med družinske člane.

Če imamo radi red in organizacijo, potem je najboljše, da se usedemo z listom papirja in si vse načrte napišemo. Naj se sliši še tako neumno, načrt na papirju se vidi drugače, kot če ga nosimo samo v mislih. (1)

Kako se lotimo priprav na božične praznike?

Ko se odločimo kakšno praznovanje si želimo, smo že začrtali glavne smernice. Če bo praznovanje božiča in božična večerja v družinskem krogu, potem bomo imeli malo manj dela. Veliko stvari lahko naredimo doma, tudi božična darila lahko izdelamo sami. Že v mesecu novembru se odločimo kakšen adventni koledar bomo pripravili in zanj kupimo 24 manjši daril.

Konec meseca novembra je čas, da razmislimo, kakšen božično venec bomo obesili na vrata in si pripravimo veje zanj. Božični venček za vhodna vrata do konca izdelamo v začetku meseca decembra in ga obesimo na vrata. Prav tako lahko že novembra pričnemo izdelovati božična darila in božične okraske. Stanovanje ali hišo, okrasimo v začetku meseca decembra, medtem ko s postavitvijo božičnega dreveščka počakajmo do božičnega večera.