Pohodništvo z otroci

Ko začnete razmišljati o pohodništvo običajno ne vidite kakšnih posebnih problemov. Navajeni ste hribov in vseh mogoči situacij, ki jih lahko doživite. Če bo šlo kaj narobe, se boste  že znašli. Povsem drugačna zgodba pa je, če se izletov v hribe lotite s svojimi otroci. Pohodništvo z otroci ni tako enostavno. Takrat boste verjetno potrebovali dodatno pomoč. Ogromno bo priprav in načrtovanja. Ničesar več ne boste smeli prepustiti naključju, saj gre za otroke.

Za tiste, ki smo radi na prostem, so pohodi z otroci del vsakdana. Ni pravega odgovora, kdaj, čeprav bi mnogi radi to storili čim prej. Če ste pohodnik, se že znate pripraviti. Ta članek je poln nasvetov, ki veljajo za najnovejšega člana vaše pustolovske posadke. Če to dobro storite, lahko ustvarite dragocene spomine na poti na vsaki stopnji razvoja na prostem.

Najprej si zapomnite, da ne bo vsak nasvet ustrezal vam, vaši družini ali na vseh poteh in krajih, ki jih boste prehodili. Vzemite, kar vam je všeč  ostalo pa pustite. Brez skrbi. In končno, ko ste pripravljeni, lahko pričnete svoj pohod v svet gora s svojimi otroci.

Kaj spakirati [In lahko ostane v avtu]

  • Povečevalno steklo omogoča izjemna odkritja. Vaši otroci bodo nad naravo navdušeni, če jim boste znali pričarati mikrosvet
  • S seboj vzemite vrečko za živila ali dve. Zložite jih in jih pospravite v žep nahrbtnika. Umazana plenica? Majica ali blatna srajca?
  • Nepremočljiva torbica za mobilni telefon ali fotoaparat
  • Spakirajte mrežo ali zaščito pred mrčesom
  • Robčki vedno pridejo prav. Morda bodo koristni tudi za uporabo pri starejših otrocih ali pa jih boste potrebovali sami. Pospravimo jih v vrečko, ki je vodoodporna – ziplock. Ohranja jih vlažne, ne da bi jih bilo treba nositi s seboj.
  • S seboj vzemite dodatna oblačila za majhne otroke. Otroci se hitro zmočijo, polijejo ali kako drugače umažejo.
  • Spakirajte dodatno tekočino. Če so otroci dovolj stari, naj jo nosijo v svojem pohodniškem nahrbtniku ali pa v mehu  Steklenico ali dve pustite v avtu. Nič ni hujšega kot žeja na koncu pohoda.

Če menite, da boste morda potrebovali več stvari, jih spakirajte v avto in se odločite, kdaj pridete tja. Včasih je manj več, še posebej, če je avto blizu.

Imate otroke, ki hodijo? Nahrbtnik za otroka spakirajte v avto, tudi če ne pričakujete, da ga boste uporabili. Bolje, da ga imate s seboj. Morda bo vaš malček preutrujen, da bi lahko hodil.  Spakirajte tudi lahke copate (ali natikače) za vožnjo po koncu pohoda. Če vam manjka kaj od opreme lahko obiščete spletno trgovino karabin, kjer imajo pester izbor odlične pohodniške opreme.

Preberite še: Samostojno pohodništvo

Nasveti za pohod z otroci vseh starosti

Otroci naj bodo suhi, siti in naj jih ne zebe

To so otroške osnovne zahteve in če jih ne boste izpolnili, se bo pohod sprevrgel v katastrofo. Otroci preprosto niso tako vzdržljivi kot odrasli – tudi otroci, za katere se zdi, da nikoli ne jokajo. Ko pa jim je toplo, so siti in nepremočeni, se bo v njih zbudila raziskovalna žilica.

Otroci naj dovolj pijejo in naj jim ne bo prevroče

Idealna flaška za pitje, steklenica ali camleback se razlikuje glede na starost.

Pazite na vreme

Slabo vreme lahko otrokom povzroči neprijetno, strašljivo ali celo nevarno počutje, zato se pozanimajte in bodite pripravljeni na pot proti domu, če nebo postane temno in viharno.

Ponovno odkrijte otroka v sebi

Za otroke je to resnično potovanje in ne cilj. Zapomnite si to. Raziskujte z njimi. Prav je, da gremo počasi. Ni neuspešen pohod, če ne pridemo do konca. To je pohod, ne cilj. Poleg tega je raziskovanje lahko enako zabavno. Bodi potrpežljivi. Za vas in za vaše počasne in raziskovane otroke.

Pohodništvo z dojenčki [0-1 leta]

To stopnjo bi lahko pravilneje poimenovali »nošenje dojenčkov«, saj je vaša odločitev, kako nosite otroka. Dojenčke mlajše od pol leta je potrebno nositi spredaj. V posebni vreči oziroma nahrbtniku. Hoja s pohodnimi palicami bo v takem primeru verjetno malo otežena. Ko je otrok starejši od 6 mesecev ga lahko nosite v nahrbtniku zadaj.

Pohodniški gibi uspavajo večino otrok, zato se odpravite na pot, ko ima otrok cikel spanja. Tako se izognete motenju dojenčkovega cikla spanja. Začnite s krajšimi pohodi. Bodite pozorni tudi na mraz, veter in dež, ker dojenčki še ne znajo uravnavati telesne temperature.

Dojenčka pokrijte s sončnim klobukom, katerega rob je dovolj širok, da pokriva vrat. Če je vaš dojenček nahranjen z umetnim mlekom, potem oblika v prahu prihrani težo. S seboj imejte ločeno čisto steklenico, ki se uporablja samo za pitno vodo. Spakirajte veliko plenic in dovolj vreč za odpadke, da jih boste lahko še enkrat zaprli, ko boste odnesli vse umazane plenice. Če je vaš otrok zaspal v nahrbtniku, brez panike. Speči otrok vam dopušča, da lahko raziščete ali hodite hitreje, če želite.

Pohodništvo z otroci [1-4 leta]

Pohodi z manjšimi otroci so sestavljeni iz nošenja in samostojne hoje otroka. Zato je prilagodljivost ključnega pomena. Načrtujte veliko odmorov, da jim omogočite zelo podrobno raziskovanje sveta okoli vas. Za tako majhne otroke še ne potrebujete čevljev. Superge so v redu. Pakirajte dodatne pohodne nogavice, saj luže vabijo in suhe noge so pomembne.

Otroci imajo radi lastno opremo, zato malčku priskrbite majhen pohodniški nahrbtnik, v katerem bo nekaj lahkega, kot je vetrovka. Vedno se zavedajte, kako daleč ste od poti, saj se tudi neustavljiv malček lahko utrudi in ga je treba nositi nazaj.

Ko se vaš malček nosi, poiščite razmeroma ravna, varna območja, kjer jih lahko nosite. Pustite in sprejmite umazanijo. Preoblecite le, kadar je to nujno potrebno. Vaš predšolski otrok (od 3 do 5 let) se lahko še vedno nosi v nahrbtniku, dokler ne doseže približno 40 kilogramov. Pričakujte, da se boste umazali.

Od časa do časa ga lahko date na tla. To bo upočasnilo vaš napredek, vendar boste posledično verjetno odkrili, da so pripravljeni na pohod kot veliki otroci.

Pohodništvo s šolarji

Namesto na vrhove ali razglede raje razmislite o destinacijah, kjer bo otrokom zabavno. Kjer lahko na primer preskočijo skale ali se povzpnejo na balvane. Vključite jih v načrtovanje in pripravo: vse od izbiranja cilja  do pakiranja opreme.

To je čudovita doba, da se otrokom omogoči, da iz steklenice za vodo preidejo v meh za vodo. Vaš otrok je dovolj močan, da ga lahko nosi in večina otrok rada srka med hojo.

Otroci se bodo hitro dolgočasili, zato bodite ustvarjalni, da stvari popestrite: pikajte po drevesih, štejte veverice, pojte pesmi in izmišljujte si verze. V potoke spuščajte vejice. V svoj pohod vključite lov na smeti.

Za počasne otroke: določite veliko mini destinacij, na primer velikansko drevo ali mahovito skalo, kjer si privoščite prigrizek.

Pripeljite s seboj otrokovega prijatelja in mu privoščite dvojno zabavo. Če imamo ob sebi prijatelje, ki niso bratje in sestre, ohranjamo energijo in zmanjšujemo število tarnanja.

Otroke že zgodaj naučite pravil. Ne puščajte smeti, ne iščite bližnjic.

Otroke že zgodaj naučite branja zemljevidov: začnite z nečim preprostim, kot je zemljevid naravnih poti; ko so starejši, jim priskrbite lastne topografske karte.

Prigrizki so vaš prijatelj – med pohodništvom in vožnjo domov. Poleg tega je uživanje malice odličen izgovor, da se ustavite in si oddahnete. Hrana naj bo zdrava.  Spletna trgovina BioKatka vam nudi pestro izbiro zdrave prehrane. Tudi za tiste z alergijami in dietami.

Zaključek.

Začnite s kratkimi pohodi. Otroka počasi navajajte na vrečo spredaj in nahrbtnik zadaj.  Če imate le 10 minut za pohod, ga izkoristite! Naredite to redno in ko se počutite pripravljeni, povečajte čas in razdaljo. Nihče ne pravi, da morate začeti s 10-kilometrskim trekingom navkreber, v obe smeri, po snegu.

Če hodite sami (z otroki ali brez), pomislite na varnost. Ali kdo ve, kje hodite? Ali je vaš telefon napolnjen? Boste sploh imeli pokritost tam, kjer nameravate hoditi? Kaj bi storili, če bi si zvili gleženj? Na hitro naredite načrt, za vsak slučaj. Pohodništvo z otroci jemljite resno. Preberite si tudi kaj morate vedeti, če hodite v hribe sami.

(1) HikeitBaby