Kako postati uspešen podjetnik na spletu

Postati uspešen in učinkovit ter dolgoročno obstojen podjetnik na spletu, zanima marsikoga in vedno več tistih, ki se podjetništva na spletu, šele lotevate. To dokazuje nenehno število zanimanj po izdelavi spletnih strani in najrazličnejših spletnih trgovin, saj se samo v Sloveniji, na mesečni ravni za izdelavo spletne trgovine ali spletne strani, zanima cca. 2000 interesentov.

Žal za to, da postanemo uspešen podjetnik na internetu, ne zadošča, da imamo izdelano zgolj spletno stran ali trgovino, temveč vedno več interesentov za spletne strani, ugotavlja, da je po postavljeni spletni strani, še bolj pomembna učinkovita in uspešna promocija, le te.

Večinski razlogi zakaj podjetniki na spletu ne uspejo, so naslednji:

  • podjetniki smatrajo, da je za uspešno prodajo na spletu, potrebna predvsem všečna in moderna ter s sodobnimi funkcionalnostmi, zasnovana spletna stran oz. online trgovina
  • posledično, podjetniki največ energije (časa, stroškov,..) namenjajo izdelavi spletne strani in njenemu dizajnu
  • podjetniki premalo energije namenjajo raziskavi spletnega trga. Po eni strani, je možno, da je v posameznih panogah mogoče prevelika spletna konkurenca, po drugi strani pa je tudi mogoče, da v določeni panogi, na spletu preprosto sploh ni trga.
  • za učinkovito podjetništvo na spletu so uporabljeni notranji resursi podjetniki pa se svoje spletne prodaje lotevajo “obrobno” – ko imajo na voljo čas

Namig za večjo učinkovitost (konverzijo) spletnih strani

Pri gradnji svojih spletnih trgovin in strani se podjetniki, osredotočajte v prvi vrsti, na učinkovitost svojih internet strani. Če boste hkrati s ciljem pridobivanja vedno več obiskovalcev na svoje spletne strani, SPROTI skrbeli za to, da čimveč vaših obiskovalcev postanejo kupci in sledi (leads), bo povečevanje obiska na spletne strani, imelo smisel. V nasprotnem primeru spletne strani samo pridobivajo na obisku, učinkovitost spletnih strani, pa se ne izboljšuje. Za izboljševanje učinkovitosti spletnih trgovin in ostalih internet strani, obiščite stran Konverzija, kjer so objavljeni nasveti za večjo učinkovitost spletnih strani.Kako se lotiti podjetništva na spletu

Za uspešno podjetniško pot na internetu, si najprej zastavite cilj vzpostaviti konstantno in redno delo za razvoj vaše spletne prodaje. Če se nameravate vaše podjetniške in prodajne, spletne zgodbe, lotevati mimogrede (ko imate čas) je bolje, da se je niti ne lotite, saj za podjetništvo na internetu, tako kot za vsako drugo podjetniško aktivnost, potrebujete čas, urnik, premislek in redno izvajanje korakov.

Težko boste postali uspešen podjetnik na spletu, če se boste vaše spletne zgodbe lotili z razmišljanjem, da bo za uspeh zadoščala izdelana spletna stran in trgovina, navsezadnje morate za dejansko prodajo preko vaše spletne strani, urediti še pravno formalne zakonske zahteve (registrirati ustrezno dejavnost), urediti računovodsko poslovanje (izdajanje računov), urediti in organizirati nabavo izdelkov (logistiko), organizirati postopek morebitnih reklamacij ter urediti promocijo (spletno oglaševanje) vaše internetne dejavnosti.

Tisti, ki ste že podjetnik, v fizičnem svetu, zelo dobro veste, da nobena stvar v podjetništvu, ne nastane sama od sebe – tako tudi učinkovita prodaja na spletu, ne nastane zgolj skozi to, da date nekomu izdelati spletno stran.

Pred začetkom delovanja vaše podjetniške zgodbe na internetu, dobro preučite vašo spletno konkurenco, pri čemer je dobro, da je te čim več. Več kot boste našli konkrentov v vaši panogi, bolj ste lahko prepričani, da trg za vaše produkte in storitve, na spletu, sploh obstaja. Manj kot opazite konkurence na področju na katerem se želite kot podjetnik na spletu, uveljaviti in pozicionirati, večja je verjetnost, da sploh ni povpraševanj za vaše produkte in storitve, na spletu. Vsaj ne na spletnem kanalu, ki ga opazujete (v tem primeru preverite konkurenco na različnih spletnih kanalih; Google, družabna omrežja, YouTube, …).

Po preučitvi trga, poskušajte ugotoviti in spremljati aktivnosti, ki jih vaši konkurenti REDNO izvajajo na opazovanih spletnih kanalih. Bolj kot boste odkrili kakšne spletne aktivnosti izvajajo vaši konkurenti, na različnih spletnih kanalih, REDNO, bolj ste lahko prepričani, da se srečujete z metodami, ki vašim konkurentom prinašajo stranke in kupce.

Ni ga namreč na svetu podjetnika, ki bi na spletu, na dolgi rok, izvajal nekatere aktivnosti, ki mu ne prinašajo dobička.

OPOMNIK: Spletno trženje oz. spletni marketing bo, po tem, ko boste postavili svojo podjetniško spletno stran, KLJUČNO za dolgoročen uspeh vaše podjetniške zgodbe na spletu. Če ste na področju spletnega marketinga, šele začetnik, priporočamo naš zapis Kaj je spletni marketing.

Če odkrijete, da vaša spletna konkurenca redno uporablja spletne oglase na Googlu (in, če to počne več vaših konkurentov), ste lahko prepričani, da ta metoda očitno za vaše konkurente deluje – razmislite ali bi v vaš načrt spletne promocije in oglaševanja, lahko tudi sami vključili spletno Google oglaševanje.

Če odkrijete npr., da so vaši spletni konkurenti, aktivni na družabnem omrežju, Facebook, poskusite tudi sami svojo aktivnost izvajati na Facebooku (pri čemer bodite pozorni na vrsto, dinamiko in tip aktivnosti, ki jih vaši konkurenti, izvajajto na Facebooku).

Če npr. odkrijete, da so v vaši panogi, podjetniki, zelo prisotni za YouTubu z video vsebinami, razmislite ali bi vaša marketinška spletna strategija, lahko tudi vključevala video vsebine za YouTube.

Ko, po eni strani, raziščete vašo spletno konkurenco ter njihove aktivnosti, ki jih izvajajo na različnih spletnih kanalih, razmislite tudi o metodah, tehnikah in taktikah, ki jih boste kot podjetnik, izvajali REDNO na spletu, a se te od vaših konkurentov, razlikujejo.

Malo vam namreč koristi zgolj to, da ponavljate spletne aktivnosti, ki jih na internetu, izvajajo drugi (saj jim s tem zgolj samo sledite), večjo prepoznavnost vaše blagovne znamke, boste dosegli, če boste v svojem spletnem nastopu, iskali tudi t.i. USP (unique selling proposal) – vrednost/lastnost, ki vaše podjetje razlikuje od drugih v vaši panogi, na spletu.

Pri iskanju vaše unikatne prodajne priložnosti, se naslonite na raziskovanje koristi in prednosti, ki jih, v primerjavi z aktivnostmi, storitvami in produkti, konkurentov, prinaša vaše podjetje, bodočim kupcem.

NAMIG: Pred samo izdelavo spletne trgovine oz. strani, dobro zasnujte in načrtujte, t.. prodajni lijak, saj je od učinkovito zasnovanega prodajnega lijaka, odvisno, koliko obiskovalcev spletne strani oz. spletne trgovine, boste uspeli “pretvoriti” v vaše kupce. Primer načrtovanih prodajnih lijakov različnih spletnih trgovin in strani, smo prikazali v članku Kako zgraditi učinkovit prodajni lijak.

Če se pri definiranju vaše unikatne prednosti osredotočate na vaše priložnosti in vaše prednosti (npr. hitrost dostave, najhitrejše reševanje reklamacij, personalizirana obravnava, itd…), s tem stavite na razvoj vaše konkurenčne prednosti, hkrati pa tudi na negovanje in izboljševanje talentov v vašem podjetju. Če namreč želite, da dolgi rok, postati in OSTATI pomemben igralec v vaši panogi, na spletu, je nujno, da se naslonite na izvajanje dejavnosti in aktivnosti, ki jih, kot podjetnik, izvajate z veseljem. Na ta način boste, na dolgi rok, izločili vse vaše konkurente, ki so se sicer namenili posnemati vas, a niso pri tem pozorni, da jih opravljanje določenih spletnih aktivnosti, ki jih izvajate vi sami, sploh ne veseli oz. le te, niso njihova dodana vrednost.

Ker se internet izredno naglo spreminja, je za podjetnike priporočljivo, da si za svoj spletni posel na internetu, poiščejo tudi ustrezna izobraževanja za podjetja, saj različne delavnice, tečaji in predavanja za spletni marketing, prinašajo različna znanja, ki jih različni podjetniki lahko vnovčite v svojem poslu. Izobraževanja za podjetja, ki jih zanima uspeh na spletu, so predstavljena na povezavi.

OPOMNIK: Če se kot podjetnik, zanimate za prodajo na spletu, nimate pa še lastnega produkta ali storitve, se lahko podjetništva na spletu, lotite tudi kot affilite (posrednik). 3 primere spletne affiliate prodaje v Sloveniji, smo opisali v članku Spletna prodaja affiliate v Sloveniji.

O tem kako postati uspešen podjetnik, govori tudi spodnji video: