Nevron IPTV system – kako je nastala internetna televizija

IPTV (internet protocol television) ali pri nas bolj poznana “internetna televizija” se razlikuje od klasične televizije. Pri IPTV se signal televizije prenaša preko obstoječe internetne infrastrukture in ne preko klasičnih radijskih frekvenc, satelitskih signalov ali kabelske povezave. Nevron IPTV system je le ena izmed možnosti, ki so na voljo.

Po uradni opredelitvi (ki jo je odobrila Mednarodna zveza za telekomunikacije), je IPTV opredeljen kot multimedijski servis, ki lahko prenaša TV in spremljajoče storitve preko internetne povezave. Prav internetna povezava pa IPTV zagotavljajo najboljši možni nivo kakovosti storitev in interaktivnosti.

Nevron IPTV system
Nevron IPTV system zagotavlja sliko v visoki resolucijo in interaktivnost.

IPTV je v svetu prisoten od sredine devetdesetih let 20. stoletja. Prva televizijska oddaja je bila preko interneta predvajana leta 1994. Sam termin IPTV se je prvič pojavil leta 1995. Z ustvarjanjem programske opreme, s katero so bila vzpostavljena pravila in oblikovan internetni video, je bil izdelek imenom IPTV.

Nevron IPTV system deluje preko širokopasovne internetne povezave

Tudi IPTV preko ADSL širokopasovnih omrežij je začel z oddajanjem v 90-ih letih. V v začetku novega tisočletja pa so ponudniki uveljavili tudi VoD (1) vsebine (video na zahtevo).

IPTV storitev se predvaja v digitalni obliki, zato je slika, ki jo vidimo, kristalno čista. V primerjavi z analognim ali klasičnim kabelskim televizijskim signalom, je predvajana slika občutno boljše kakovosti. To je še posebej pomembno pri LCD, LED ali plazma televizorjih, ki imajo možnost predvajanja slike v visoki resoluciji in imajo bistveno večje diagonale zaslona. HD 720p resolucija slike standardne kakovosti na IPTV je 720 × 576, medtem, ko se kanali iz HD paketa, predvajajo v resoluciji 1920 × 1080 pik.

IPTV je na voljo izključno preko pripadajoče opreme, imenovane IPTV Set Top Box. Gre za napravo, ki omogoča televizorju, da predvaja video signal, ki se prenaša preko internetne povezave. IPTV Set Top Box je naprava, ki jo dobite v uporabo od ponudnika storitev. Za uporabo IPTV storitev, je potrebno IPTV Set Top Box povezati z omrežnim kablom na usmerjevalnik – Router. Pri novejši generaciji LCD in LED (2) televizorjev, se STB s televizorjem poveže preko HDMi vhoda. Pri povezavi preko HDMI slika ne izgublja kakovostni, v primerjavi s SCART kabli, ki so bili uporabljeni v preteklosti.

IPTV je v vmesnem času še precej razširil svojo funkcionalnost. Uvedel je storitve za zaustavljanje, premikanje, snemanje in gledanje zamujenih vsebin. Uvedel je tudi videoteke, TV vodnik in “SMART” funkcije, ki so na voljo na novejših TV napravah. Pred nekaj leti je IPTV zaživel tudi pri nas, zahvaljujoč internetnim ponudnikom v sodelovanju s ponudniki, ki ponujajo IPTV pakete. Eden izmed takšnih je tudi Nevron IPTV system zagotavlja sliko v visoki resolucijo in interaktivnost, ki po razmeroma nizkih cenah zagotavlja potrebno opremo.